Dündarlı Karantina


İlimiz Azatlı ve Dündarlı kasabalarında küçük baş hayvan ölümlerinin görülmesi üzerine Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucunda 8 kişide şarbon hastalığı tespit edildi.

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Yılmaz İlimiz Merkeze bağlı Dündarlı ve Çiftlik İlçesine bağlı Azatlı kasabaları karantina altına alındığını, hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığını belirterek yapılan incelemelerde hastalıklı hayvanların etleri ile temas eden 8 kişinin deri şarbonu olduğunu söyledi.

Dr. Yılmaz, Aynı bölgede yaklaşık 5 bin 300 küçükbaş hayvana aşılama yapıldığını ve  Tarım İl Müdürlüğünce oluşturulan ekiplerce aşılama çalışmaları devam ettiğini belirtti. 

Dr. Yılmaz konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi ; “Azatlı ve Dündarlı kasabalarında yapılan incelemelerde hastalıklı hayvanların etleri ile temas eden vatandaşlardan Azatlı da 3, Dündarlıda 5 kişide deri şarbonu olduğu anlaşılmıştır. Bu hastalar enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilip tedavi altına alınmışlardır. Bu kasabalarda hastalıklı hayvanlar ile temas eden kişilere koruyucu amaçlı antibiyotik tedavisi başlanmıştır. Gerek hayvan giriş çıkışının yasaklanması, gerekse koruyucu önlemlerin alınması neticesinde hastalık kontrol altına alınmıştır” dedi.

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen bir hastalıktır, insanlarda görülme sıklığı çok düşüktür diyen Dr. Yılmaz “ İnsanlara bulaşması; hastalıklı hayvanlarla temasta bulunulması veya hayvansal ürünlerin yenmesi ile olur.. Şarbon, B. anthracis isimli bakterinin dirençli formu olan sporlarının oluşturduğu bir enfeksiyondur. Şarbon insandan insana bulaşmaz” şeklinde konuştu. İnsanda etkili olan Şarbon (Anthrax) üç ana klinik tablo oluşturduğunun altını çizen Dr. Yılmaz “ ;Deri şarbonu; Bu form, enfeksiyonun en sık görülen tipi olup hasta hayvanların et, yün, post ve derisinin cilt ile teması sonucu oluşur. Cilt enfeksiyonu küçük bir kızarıklıkla  başlar, 1-2 gün içinde yara oluşumu ile sonlanır. Cilt lezyonu genellikle ağrısızdır, hastalarda ateş, baş ağrısı görülebilir. Antibiyotik tedavisine iyi cevap verir. Akciğer şarbonu; B. anthracis sporlarının solunum yolu ile alınması sonucu oluşur. Hastalık üst solunum yolları enfeksiyonu gibi başlar, bunu solunum zorluğu  gelişimi izler.Bağırsak  Şarbonu; hastalıklı etlerin az pişmiş veya çiğ olarak tüketilmesi ile oluşan bir hastalıktır., boğazda tahriş,  yutma güçlüğü, ateş  görülür.  Bulantı, iştah kaybı, kusma ve ateş belirtilerini izleyen karın ağrısı, kan kusma ve kanlı ishal gelişir. Tanıda laboratuarda direkt mikroskobik inceleme ve kültür yöntemleri kullanılmaktadır.Sporlar, kuru ortama, ısıya, UV ışınlarına, gamma radyasyona ve çeşitli dezenfektanlara karşı dirençlidirler, spor formunda yaklaşık 40-50 yıl kadar canlı kalabilirler  Deri şarbonu antibiyotik tedavisine iyi cevap vermesine rağmen akciğer ve barsak şarbonunda yüksek oranda ölüm görülmektedir.


                Haberin Kaynağı :

 

www.dundarli.com // http://www.dundarli.com

Ana Sayfa