GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKENLER


GENEL SAĞLIK SİĞORTASI ZORUNLUDUR!

Ülkemizde yaşayanların tamamı ile ilişkili bir sigorta kolu olduğundan kimsenin “bu sigortadan yararlanmak istemiyorum” şeklinde bir seçeneği yoktur. Dolayısı ile GSS zorunlu bir sigortalılık kavramıdır.

KİMLER ZATEN KAPSAMDA VE HER HANGİ BİR İŞLEM YAPMASINA GEREK YOK?

Mevcut durumda sigortalı olarak çalışmakta olanlarla, bunların bakmakla yükümlü oldukları (anne, baba, eş, çocuk) ile emekliler ve bunların bakmakla yükümlü oldukları da zaten GSS kapsamındadırlar. Bu nedenle bu kişilerin herhangi bir kuruma başvuruda bulunmaları gerekmemektedir.

KİMLER GELİR TESTİ YAPTIRACAK ?

18 yaşını doldurmuş öğrenci olmayan ve Hiç bir sosyal güvencesi olmayan veya bağ-kur kaydı olup borçu olduğundan dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayanlar. Öğrenci olup anne veya babasının sağlık hizmetlerinden yararlananlar en fazla 25 yaşına kadar yararlanabileceklerdir.

KİMLER PRİM ÖDEMEYECEKLERDİR ?

Yapılacak gelir tespitine göre hane halkı başına geliri mevcut asgari ücretin 1/3’nden az olanlar fakir olarak değerlendirilip bunların GSS primi Devlet tarafından karşılanacaktır. Bu durumda mevcut asgari ücret 886,50 TL olduğuna göre 886.50/3= 296,50 kişi başına hane halkı aylık geliri bu tutarın altında olanlar prim ödemeyecekler.

PRİM ÖDEMEK ZORUNDA OLANLAR

Hane halkı geliri kişi başına 295,50 TL’ yi aşanlar herhangi bir işte çalışmasalar dahi SGK’ ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) prim ödemek zorundadırlar.

YEŞİL KART SAHİPLERİ

Yeşil kart sahipleri de SGK’ ya devir olduklarından,  kartlarının geçerlilik tarihi dolduktan sonra bunların da gelir tespiti yaptırmaları gerekecektir. Yapılacak gelir tespiti sonucunda yeşil kart sahiplerinin GSS’ na prim ödeyip ödemeyecekleri belirlenecektir.

ÖDENECEK PRİM TUTARI NE KADAR?

Kişi başına aylık geliri 295,50 TL ila 886,50 TL arasında geliri bulunan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ayda 35,50 TL,

Kişi başına aylık geliri 886,50 TL ila 1773 TL arasında geliri bulunan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ise ayda 106,38 TL,

Kişi başına aylık geliri 1773 TL'nin de üzerinde olan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ise ayda 212,76 TL,

GELİR TESTİ YAPTIRMA KONUSUNDAKİ SON TARİH VE TESBİT YAPTIRMAMANIN BEDELİ NEDİR?

Gelir tespiti yaptırma konusundaki son tarih 31.01.2012’dir. Ancak prim ödeme süreleri 1 ay geriye dönük yapıldığı için ocak ayınınki şubat ayı sonunda ödeneceğinden geç kalan veya her hangi bir nedenle yaptıramayan hemşerilerimiz en geç 28/02/2012 tarihine kadar yaptırıp primi ödemeleri  durumunda cezalı duruma düşmeyeceklerdir. Bu tarihe kadar tespit yaptırmayanlar için en üst gelir gurubu (1773 TL’nin üzerinde olanlar) temel alınacak ve her ay için 212,76 TL borçlandırılacaklardır. Bu borç ödenmediği sürece faiz işleyeceği gibi bu kişiler sağlık hizmetlerinden de yararlanamayacaklar.

 KIZ ÇOCUKLAR"NIN DURUMU

5510 sayılı SGK ve GSS ‘nın yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihine kadar 18 yaşını doldurmuş olan kız çocukları eskiden olduğu gibi evlenmedikleri sürece anne veya babalarının sigortalarından yararlanarak GSS’lı olabileceklerdir. Ancak yasanın çıktığı tarihten sonra 18 yaşını dolduranlar (30.09.1990 ve sonra doğanlar) aynı erkek çocuklarda olduğu gibi eğer çalışmıyorlarsa gelir tespiti yaptırarak GSS’ na prim ödeyecekler.

 

 

SM.MALİ MÜŞAVİR

MUSTAFA İLHAN


                Haberin Kaynağı :

 

www.dundarli.com // http://www.dundarli.com

Ana Sayfa